< Sağlıklı Yaşam Önerileri >

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Mesane enfeksiyonu olarakta bilinen ve özellikle de kadınlar arasında yaygın olan bir sorundur. İdrar normal şartlar altında sterildir ve mantar, virüs, bakteri gibi organizmalar içermez. Üretra denilen idrar kanalına giren enfeksiyon idrar yolu iltihabı gelişmesine neden olur ve idrar yolunda hareket eder. İdrar yolu enfeksiyonunun en yaygın nedeni olan Escherichia coli adlı bakteri bağırsak çıkışında yüksek miktarda bulunan bir enfeksiyon nedenidir.
İdrar yolu enfeksiyonu düzgün şekilde tedavi edilmez ise böbreklere yayılabilir ve çok ciddi sonuçlara neden olur. Bazı insanlarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları yapısal anormalliklerden kaynaklanmaktadır.

İdrar yolu enfeksiyonları kadınları en çok etkileyen iltihaplı hastalıkların ikincisi ve hamilelikte en sık görülen sağlık sorunudur.
İdrar yolu enfeksiyonlarının en önemli belirtileri idrarda kan, puslu ve kötü kokulu idrar, yüksekateş, sık idrara çıkma, işeme sonrası ağrı ve yangı, alt karında rahatsızlık, küçük miktarlarda sık idrara çıkmadır.

İdrar yolu enfeksiyonlarına yakalanmada bazı nedenler riski arttırmaktadır. Kadın vücudu cinsel ilişki esnasında ve işeme sonrası bakterilerin bulaşmasına daha müsaittir. Kadın idrar yolu rektuma daha yakındır. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonlarına kadınlarda daha sık rastlanılır. Gebe kadınların hamileliği ilerledikçe bebek büyür ve mesaneye baskı yapar. Basınç mesanenin tamamen boşalmasını engeller ve bekleyen idrar enfeksiyon riskini arttırır. Menapoz döneminde azalan kadınlık hormonları idrar yolunun incelerek bakteri girişini daha kolay hale getirmektedir. İdrara çıkma süresi uzadıkça idrar daha konsantre ve bakteri üremesine daha açık hale gelir. Sağlık koşulları nedeni ile katater kullanımı, erkeklerde prostat büyümesi ve bağışıklık sisteminin zayıflaması idrar yolu enfeksiyonlarının oluşumu için önemli risk faktörleridir.

İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavi edilmesse ciddi sorunlara yol açacağı bilinmektedir. Bu nedenle belirtiler oluştuğunda hekime başvurulmalı ve tedaviye başlanılmalıdır. Hekim tedavide genellikle antibiyotik tedavisi uygulamaktadır. Antibiyotik kullanımı ishal, mide sorunları ve mantar oluşumu gibi yan etkiler içerdiğinden doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalı ve gereğinden fazla kullanılmamalıdır. İdrar yolu tedavisinde kullanılan ilaçlar idrar ve dışkı rengini etkileyebildiğinden endişeye kapılmamalıdır.

PAYLAŞ :

Facebook Twitter İnstagram
0 Yorum Yapıldı "İdrar Yolu Enfeksiyonu"

Back To Top