< Sağlıklı Yaşam Önerileri >

Otizmin Erken Belirtileri Nelerdir?

Otizm erken bebeklik döneminde yani 3 yaşından önce başlayarak hayatın tamamında devam eden, beynin gelişimini engelleyen ve sosyal ilişkilerde başarısızlığa neden olan bir bozukluktur. Otizmin erken dönemlerde farkedilmesi güç bir hastalık olmasına karşın, 3 yaşına kadar tespit edilen, tedavi ve özel eğitime başlanan çocuklar otizm sorunlu yaşıtlarına oranla büyük gelişme göstermektedir. Bu nedenle otizmin erken teşhisi çok önem kazanmaktadır. Erken dönemde otizm belirtilerini farkeden aile bebeklerini derhal bir hekime götürerek durumu netleştirmelidir.
Otizmin erken dönem belirtileri şöyle sıralanmaktadır:

Doğum ve 6. ay arasındaki dönemde; bebeğin fiziksel görünümü normal olmasına karşın, kolayca huzursuzlanma görülür. Nesnelere uzanmaz, anlamsız sesler çıkarmaz ya da mırıldanmaz. Göz kontağı kuramaz ve ender olarak güler.

6. Aydan 1 yaşına kadar; aileye karşı ilgisizdir. Kucağa alınmak istemez, basit oyunları oynayamaz, motor gelişim yavaş kalmaktadır. Oyuncaklar ilgisini çekmez, konuşma girişimi olmayan bu bebekler kendi el ve avuçlarına baktıklarında heyecanlanabilir. Katı besinleri çiğnemekte güçlük yaşanır.

2 – 3 Yaş arasında; gelişim biraz hızlanmış olmasına karşın sosyal ilişkiler kuramaz ve ilgi alanları çok sınırlı kalmıştır. İnsanlar onun için araçtır. Nadiren göz iletişimine girer. Nesneleri gözlemlemek, dokunmak yerine koklama ve yalamayı tercih eder. Anne babaya karşı ilgisizliği devam etmemektedir.

4 – 5 yaş arasında; konuşmalarında sık tekrarlara girerler. Değişik konuşma stilleri edinmiştir, tekrarlayıcı, bağırarak ya da fısıldayarak konuşabilir. Hergün yaşadığı hayatın değişmesi, alışkın olduğu davranışlardan uzaklaşmak öfkelenmesine neden olur. İlki, kişisel iletişimleri sınırlıdır. Kendi kendine tekrarlayan ve uyarıcı davranışlara girer ve kendisine zarar verebilir.

PAYLAŞ :

Facebook Twitter İnstagram
0 Yorum Yapıldı "Otizmin Erken Belirtileri Nelerdir?"

Back To Top