< Sağlıklı Yaşam Önerileri >

Multiplskleroz -MS- Hastalığı Nedir

Multiplskleroz hastalığı merkezi sinir sistemi organları beyin ve omuruliğin iltihaplanması sonucu oluşan, akson denilen sinir liflerinin etrafındaki miyelin isimli kılıfın hastalığıdır. Miyelin isimli kılıf bir kablonun üzerindeki koruyucu kılıf gibidir, sinirlerin işlerinin kusursuz ve hızlıca yapmaları için onları korurken, hastalık olması halinde özellikle duyu fonksiyonları başta olmak üzere yürüme ve denge sorunları oluşur.

Hastalık miyelin denilen kılıfın çeşitli yerlerinde oluşan ve plak adı verilen alerjik iltihaplı bölümlerin sertleşmesi ile olur ki hastalığın ismi çoklu sertleşme anlamı taşımaktadır.
Ms hastalığının devamlılığı ve hızı hastadan hastaya değişmektedir. Seyir açısından kesinleşmiş bir süre olmamakla birlikte hastalarda 10 yıl içinde ciddi problemler oluştuğu söylenebilmektedir.

Hastalığın başlıca belirtileri çift, bulanık görme, denge hissinin kaybı, hastanın gücünü kaybetmesi, el ve bacaklar başta olmak üzere vücudun değişik yerlerinde uyuşmalar, idrar kaçırmaları, yutkunmada güçlük, baş dönmesi, zihinsel işlevlerin ve hareketlerin yavaşlamasıdır.
Hastalığın kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik yatkınlığı olan kişilerde bakteriyel enfeksiyonların bağışıklık sistemini etkilediği düşünülmektedir. Kötü beslenme, stres ve uykusuzluk gibi kötü çevresel uyaranlar da hastalığı tetiklemektedir. Hastalık bulaşıcı değildir. Kadınlarda erkeklere oranla yarı yarıya fazladır. 20-40 yaş arasında sık görülmekte birlikte daha erken ve daha geç yaşlarda tanılanmış az sayıda hasta vardır.
Hastalığın teşhisi ilerleme öyküsü, görüntüleme yöntemleri ve vücut sıvısı incelemeleri ile konur. Tamamen tedavisi yapılabilen bir hastalık değildir. Sıklaşan atakları azaltmak ve hastayı rahatlatma amaçlı tedavileri yapılmakta ancak ilaç ve kök hücre tedavisi yolundaki çalışmalar devam etmektedir.

Hastalık sıcak hava ve nemli ortamlardan, canlı aşılardan etkilenebilen bir hastalık olduğundan aşı kararlarını hekime bırakmak ve sıcak ortamlardan kaçınmak gerekmektedir. Sinir sistemini uyaran ilaç kullanımı olması nedeni ile hastanın psikolojik ve psikiyatrik sorunları olabilmekle birlikte tedavi ile kontrol altında tutulabilmektedir.
Ms hastaları beslenme, uyku, stres, fiziksel aktivite durumlarını düzenlemeli ve kullanmaları gerekiyorsa ilaçlarını bırakmadan kullanmalıdır. Sağlıklı gıdalar tüketmeli ve yapay-kimyasal besinlerden şiddetke kaçınılmalıdır. Sporlar ve egzersizler ile rahatlama teknikleri faydalı olmaktadır.

Hastanın kendisi kadar ailesine de görev düşmekte sabır ve anlayışlı olmadırlar. Hastalık ile ilgili bilgilenmelidirler. Ms hastalarının aileleri pek çok ilimizde biraraya gelerek derneklerini kurmuş ve dayanışma içinde tedavilerini sürdürmektedirler.

PAYLAŞ :

Facebook Twitter İnstagram
0 Yorum Yapıldı "Multiplskleroz -MS- Hastalığı Nedir"

Back To Top