< Sağlıklı Yaşam Önerileri >

Yumurtalık Kistleri Nede Olur?

Yumurtalıklar kadınların rahminde bulunan iki kollu ve badem şekilli organdır. Üremeyi sağlayan yumurtaların üretildiği ve kadın hormonlarının bazılarının yapıldığı yerdir. Yumurtalık kistleri ise yumurtalığın içi ya da yüzeyinde gelişen içi sıvı dolu keselerdir.

Yumurtalık kistlerinin çok farklı türleri vardır. Her ay büyüyen ve üreyecek duruma gelmiş olan ancak döllenemeyen yumurtalar rahimden atılır. Yumurtaları tutan küçük keseler ki bunlara folikül denir yumurtaları bırakmak için açılır, yumurta atılınca burası kapanmaz ve kist oluşur. Bu tür kistler 1-3 ay arasında kendiliğinden düzelir.

Diğer kistler ise şöyledir: Kistadenomlar; yumurtalığın dış yüzeyinde gelişirler. Genellikle sıvı ya da yapışkan bir jel ile dolu ve ağrılı olurlar. Polikistik over sendromu: Yüksek insülin düzeyi ve hormonal dengesizlik nedeni ile görülen ve çok sayıda kistin oluşumuna neden olan hastalıktır. Endometriozis; rahim içi dokunun rahim dışında gelişimi ile oluşan değişik formda ağrılı kistlerdir.
Bir çok kadının hayatlarının bir döneminde kötü huylu olmayan kistlerden etkilendiği ve bunların büyük çoğunluğunun tedavi edilmeksizin düzeldiği bilinmektedir. Ancak bazı kistler ciddi sorun ve sonuçlara neden olduğundan jinekolojik kontroller ihmal edilmemelidir.
Kistlerin varlığı genellikle karında ağrı ve dolgunluk hissi, adet düzensizlikleri, bulantı, kusma, cinsel ilişki sırasında ağrı ve karında basınç ile birlikte görülür.

Yumurtalık kistlerinde tedavi belirti ve yaşa bağlı olarak değişir. Bazı ilaçların kullanımıı ile birlikte kötü huylu ve çok büyük kistlerde genellikle cerrahi operasyon tercih edilmektedir. Çok şiddetli belirtiler kısırlığa neden olabilmektedir. Kötü huylu olmayan kistler genellikle kısa süre içinde yok olmaktadır. Kusma, ateş ve ani-şiddetli ağrıya neden olan kistlerde acil tıbbi yardım istenmelidir. Kist oluşumu doğurganlık çağında olunması, ostrojen hormonunun yüksekliği ile artmaktadır.
Yumurtalık kisti olan bir kadın bolca pancar, havuç, enginar, limon yemeli, detoks özellikli besinler tüketmelidir. Lifi yüksek beslenme aşırı hormon üretimini durdurmakta ve kist oluşma riskini düşürmektedir. Meyve, sebze ve tahılların yanında keten tohumu, soya, baklagiller yenilmeli ve bol su içilmelidir.

Yumurtalık kisti görülen bir kadın yağlı besinler, et ve süt ürünlerini ve kafein içeren içecek ve yiyecekleri daha az tüketmelidir.
Üreme çağındaki bir kadın düzenli olarak jinekolojik muayeneden geçmelidir. Olağandışı bir durum doktora iletilmelidir. Stres azaltılmalıdır. Egzersiz yapılmasının faydası olmaktadır.

PAYLAŞ :

Facebook Twitter İnstagram
0 Yorum Yapıldı "Yumurtalık Kistleri Nede Olur?"

Back To Top