< Sağlıklı Yaşam Önerileri >

RENAL KOLİK nedir

Renal kolik, genellikle böbrek taşlarının varlığı ile oluşan, acil müdahale gerektiren, son derece fazlalaşmış ağrı ile izlenebilen, bir idrar yolları rahatsızlığıdır.
Renal kolik sık karşılaşan bir rahatsızlıktır. Toplumun her bireyinin hayatı boyunca bir defa renal kolik geçirme olasılığı yüzde onlarda seyretmektedir.
Renal kolik şikayeti ile başvuran insanların pek çoğunda daha önce geçirilmiş renal kolik ya da böbrek taşı varlığı bilinmektedir.

Renal kolik ağrısı devamlılık arzeden, kıvrandırıcı şiddette bir ağrıdır. Mide bölümünden kasıklara kadar yayılabilir. Ağrı böbrek civarı ve belin yanlarına kadar yayılır. Ağrıya kusma ve mide bulantısı, karın ve belin arka kısmında hassasiyet ve sinirlilik hali eşlik eder.

İdrar yollarında bulunan taşlarla ilgili rahatsızlıklarda, iltihaplanma olmadıkça ateşlenme görülmez. Böbreklerden idrar kanalına ilerleyen taşlarda hastada ani sıkışma duygusu görülebilir ve ağrı tüm batına yayılır. Yan bölümleri ağrıyan bir hastada üzerinde durulan rahatsızlık, böbrek ya da idrar yolunda taş bulunmasıdır. Ancak hastalıkla aynı belirtileri gösteren pek çok değişik hastalıkta mevcuttur.

Böbrek iltihabı, iç karnın darlığı gibi idrar yolu hastalıkları ve idrar yollarına dışarıdan basınç uygulayan sindirim sistemi, damar rahatsızlıkları ve kadın hastalıkları da aynı belirtileri verebilir. Taşların idrar yolunu tıkaması ile gelişen ağrı süreklidir, kişinin duruşunu değiştirmesi ağrıyı etkilemez, şiddetinde değişmeye neden olmaz. Diğer böbrek rahatsızlıklarının genelinde böbreğin şekil değiştirmesine neden olan gerilme gibi hareketlerde ağrının devamlılık ve şiddetinde değişiklikler gözlemlenir. Bu tür ağrılar renalkolik kadar sıkıntılı ve şiddetli ağrılara neden olmazlar.

PAYLAŞ :

Facebook Twitter İnstagram
0 Yorum Yapıldı "RENAL KOLİK nedir"

Back To Top