< Sağlıklı Yaşam Önerileri >

Huzursuz Bacak Sendromu

Huzursuz bacak sendromu ya da kısa adıyla HBS bir sinir sistemi hastalığıdır. Sorun bacaklar ve nadiren alt karın bölgesinde anormal hisler yaşatmaktadır. Bazı hastalar bacaklarında böcek gezdiği gibi duyumlar iletmektedir. HBS olanlar bacaklarını kasmak, sallamak gibi güçlü dürtüler içindedir. Bu bacakları rahatlatmak için kullanılan bir çare olarak düşünülmektedir.
HBS’nun etkileri genellikle uzun süre oturmaktan kaynaklanır. Akşamları şikayetler artar ve gece uykudan uyandıracak kadar şiddetlenebilmektedir.

Huzursuz bacak sendromu kendiliğinden oluşabileceği gibi sinirlere zarar veren durumlar, şeker hastalığı ya da alkolizm gibi sağlık koşullarından etkilenebilmektedir. Pek çok durumda HBS için bilinen bir neden yoktur. Bu zamanlarda beynin dopamin üretmesi ile ilgili bir dengesizlik olduğu düşünülmektedir.

Huzursuz bacak sendromu insanların yüzde 15′inde görülen yaygın bir durumdur. HBS’ndan yakınan kişilerin yüzde 80′i kol ve bacaklarında denetleyemedikleri hareketler yaşadıklarını bildirmektedir. Bu hareketler uyku düzeninde ciddi hasarlara yol açmaktadır.
Huzursuz bacak sendromunun en önemli belirtileri, kol ve bacaklarda oluşan anormal hisler, kaşıntı, yanma, zonklama, karıncalanma, iğnelenme, ağrı ve kas seğirmeleri olması ve bunların genelde hareketsizken ya da yatarken olması ve hareket edildiğinde sorunlarda azalma ya da ortadan kalkmadır.

Huzursuz bacak sendromu yaş ilerledikçe artmakta, şeker-böbrek sorunları gibi hastalıklardan etkilenmektedir. HBS olan hastaların yarısından fazlası ailelerinde bu hastalıktan muzdarip başka kişiler olduğunu da iletmekte ve kalıtım bir risk faktörü olarak belirlenmektedir. Durağan bir hayat tarzına sahip olmak, sigara kullanımı, ilaç kullanımı, sinir sistemi bozuklukları, demir-kalsiyum ve magnezyum eksikliği başta olmak üzere yetersiz beslenme, aşırı şişmanlık, kafein, alkol gibi uyarıcı maddelerin fazla kullanımı, hamilelik ve hormonal değişiklikler, stres diğer risk faktörleridir.

Belirtileri yaşayan pek çok insan sorunları uykusuzluk yüzünden çekilmez bir hal alana kadar doktora gitmemektedir. Oysa belirtlileri bir haftadan fazla süre ile yaşayanların derhal doktora başvurması gerekmektedir. Genel muayene ve kan testleri ile teşhis konulduktan sonra altta yatan nedenlerin tespiti ve bunu gidermek için tedavi önerileri yapılmaktadır. Örneğin sorun magnezyum eksikliğinden kaynaklanıyorsa beslenme bu yönde düzenlenmektedir.

PAYLAŞ :

Facebook Twitter İnstagram
0 Yorum Yapıldı "Huzursuz Bacak Sendromu"

Back To Top