< Sağlıklı Yaşam Önerileri >

Renk Körlüğü Nedir?

Renk körlüğü en sık görülen görme bozukluklarından biridir. Körlük olarak adlandırılmasına rağmen bazı renkleri gri görmek ya da ayırt edememek şeklinde görülür. Özellikle kırmızı ve yeşil tonlarında görme güçlüğü oluşmasına karşın diğer renklerde görme sorunu nadirdir.

Renk körlüğünün nedeni koni hücrelerinin gelen ışığı yanıtlamak için gerekli kimyasalları üretmemesidir. Renk körlüğü genellikle kalıtsaldır. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen görme bozukluğu ilaçlar, yaşlanma ve hastalıkla da oluşabilir.

Renk körlüğü genel anlamda çok fazla soruna yol açmamasına karşın özellikle trafikte kırmızı ve yeşil renklerin ayırt edilmemesi nedeni ile önem kazanmaktadır.
Renk körlüğünün bilinen herhangi bir tedavisi yoktur. Renklerle ilgili bazı ipuçlarını izleme, trafik ışıklarında kırmızı ışığın yeşilden üstte olduğunu bilme gibi püf noktaları ile sorun hafifletilmeye çalışılmaktadır. Hastalık ya da ilaç kullanımı gibi nedenlerle oluşan renk körlüğü bazen hastalığın bitimi ya da ilacın kesilmesi ile ortadan kalksa da genellikle kalıcı olmaktadır.

Bir kişinin renk körü olup olmadığını öğrenmek için basit görme testleri uygulanmaktadır. Örneğin yukarıdaki resimdeki noktaların içinde 5 ve 7 rakamları gizlidir.

PAYLAŞ :

Facebook Twitter İnstagram
0 Yorum Yapıldı "Renk Körlüğü Nedir?"

Back To Top