< Sağlıklı Yaşam Önerileri >

Cilt Kanserine Karşı Tetikte Olun

Cilt kanseri, yaygın olarak görülen ve oldukça hızlı yayılabilen bir kanser türüdür. Erken teşhisin çok büyük önem taşıdığı bu kanser türü kendini belirten bazı özel işaretler vermektedir. Sağlığına önem veren ve vücudunu tanıyan bir kişi cildin verdiği bu uyarılarla bir hekime başvurabilir ve erken teşhisin avantajlarından yararlanır.

Cilt kanseri ile ilgili kontrol mekanizması son derece basittir. Bir aynanın karşısına geçerek ve görülemeyen yerler için ayrı bir el aynası kullanılarak tüm vücut kontrol edilebilmektedir. Yine de görülemeyen yerler olursa güvendiğiniz bir kişinin yardımına başvurabilirsiniz. Kadınlar bu konuda erkeklerden daha başarılı olmakta ve erkeklerden daha erken cilt değişimlerini farkedebilmektedir.

Cildinizi kansere karşı kontrol etmek için belirli zaman periyotları oluşturmakla işe başlayın. Örneğin ayın tespit ettiğiniz özel bir günü bu kontrolleri yapmak akılda kalması açısından daha yararlı olmaktadır. Kontrolde aşağıdaki işaretleri aramalısınız:

Asimetrik görüntülü lekeler, iyi huylu olmayan leke, ben gibi cilt kusurları genellikle şekil olarak asimetrik görünüm sergilerler.
Düzensiz sınır: Kenarları düzensiz, bulanık ve pürüzlü bir çerçeve içeren lekeler
Varolan bir leke ya da izin renginin koyulaşması, renginin açılması, şekil değiştirmesi, birden çok renk alması cilt kanseri belirtisidir.
Bir lekenin boyutunun değişmesi ve bir jeton boyutunu aşmış olması cilt kanserine işaret edebilir.

Leke yada benin normalden şişkin durması ve yükselmesi de bir cilt kanseri belirtisidir.
Eğer lekeler, şişlik ya da benler kanama yapıyorsa, 6 ay içinde şekli büyük ölçüde değişmiş ve büyümüşse ve kaşıntı yapıyorsa bu durumun üzerinde daha fazla durulmalıdır.
Her leke kanser olma zorunluluğu taşımaz. Ancak yukarıda sayılan değişimlerde dikkatli olunmalıdır. Aylık yapılan kontroller sırasında cildin değişimleri rahatlıkla tespit edilebilir.
Deride bir yaralanma sonucu olmayan kabuklanma ya da pullanma ve dökülme, boğazda sürekli ve düzelmeyen bir rahatsızlık olması ve cildin zımparalanıyormuş gibi acıması kanser belirtisi olabilir. Kontrolleri esnasında bu durumlara uygun tespitlerde bulunan kişi uzman bir hekime başvurmalıdır.

PAYLAŞ :

Facebook Twitter İnstagram
0 Yorum Yapıldı "Cilt Kanserine Karşı Tetikte Olun"

Back To Top