< Sağlıklı Yaşam Önerileri >

Kırmızı Reishinin Faydaları

2000 yıldan daha eski bir geçmişe sahip olan Ganoderma lucidum ya da bilinen adıyla Kırmızı reishi mantarı Çin ve Uzakdoğu ülkelerinde ölümsüzlük bitkisi olarak adlandırılmaktadır. Japon ve Çin’de özel bir yere sahip olan bu mantarın bir çok adı vardır. Japonlar Reishi yada Mannentake (10000 yıl mantarı), Çinliler ve Koreliler Ling Zhi veya Ling Chi (Ölümsüzlük Mantarı yada Ölümsüzlük Bitkisi) şeklinde adlandırmaktadırlar.

Ganoderma lucidum, Aphyllophorales takımının, Polyporaceae (Ganodermataceae) familyasına ait, Bacidiomycetes sınıfında yer alan bir türdür. Latince’de “lucidus” parlak yada göz alıcı anlamındadır. Son yıllarda sadece Uzakdoğu’da değil dünyanın diğer bölgelerinde de tıbbi yararlarının farkedilmesi sebebiyle , Ganoderma lucidum’un mantar meyvesi sık olarak üretilmektedir.
Ganoderma lucidum daha çok ılıman bölge mantarıdır. Nemli ve çok parlak bir yüzeyi vardır. Şapka rengi donuk kırmızıdan kırmızı kahverengine, bazen de siyaha yakın olabilmektedir. Porların bulunduğu alt kısım beyazdır. Sap
kısmı beyazdan sarıya, daha sonra kahverengine değişen renkli, yaklaşık 10 cm uzunluğa sahip bir yapıdadır. Tek yıllık bir mantardır.

Tıbbi yönden çok değerli olan Kırmızı reishi mantarının, son yıllarda kolesterol düşürücü özellikleri ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Anti kolesterolemik etkisinin yanı sıra, anti tümör, iltihap reaksiyonunu engelleyici, trombosit kümelenmesini engelleyicilik gibi pek çok faydalı özelliklerinden dolayı, üzerinde çeşitli çalışmalar
yapılmaktadır. Ayrıca, anti-allerjen, antioksidant, analjezik, antifungal, antiviral, antiparazitik, antidiyabetik, immunomodulatör, hepatoprotektif, hipotensive ve hipertensive, seksüel gücü artırıcı, kan basıncını ve şekerini düşürücü özelliklerini de saymak mümkündür.
Kırmızı reishi mantarının biyolojik etki yelpazesindeki genişlik, yapısında bulunan alkoloidler, aminoasitler, peptitler, inorganik elementler, steroidler, yağ asitleri ve organik asitlerin çeşitliliğine bağlanabilir. En önemli bileşenleri, önemli farmakolojik etkiler göstermelerinden dolayı, triterpenler ve polisakkaridlerdir.

PAYLAŞ :

Facebook Twitter İnstagram
0 Yorum Yapıldı "Kırmızı Reishinin Faydaları"

Back To Top