< Sağlıklı Yaşam Önerileri >

Elektro-ensefalogram Nedir?

1875 yılında Caton tarafından hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucu beyinde elektriksel faaliyetlerin bulunduğu ortaya konmuştur. 1929 yılında ise Hans Berger ilk defa kafaya yerleştirilen elektrodlar ve buna bağlı galvanometre yardımıyla ortaya insandaki elektriksel faaliyetleri kanıtlamıştır. Oğlunun kafa derisine yerleştirilmiş bir yüzey elektrodu ile elektriksel titreşimlerin ritmik seyirlerini kaydetmiştir. Bu sinyalin kortikal beyin hücresinin an be an elektro-fizyolojik yanıtı olduğunu ileri sürmüştür. Berger 1930’da Elektro-ensefalogram (EEG) adı verilen bu dalgaların gözün açılıp kapanmasıyla değiştiğini göstermiştir.

Elektronikteki gelişmelerle birlikte EEG işaretlerinin varlığı bilimsel olarak ispatlanmış, 1934’te Adrian ve Matthews elektrodlarla alınan EEG işaretlerini kuvvetlendirip kaydetmişlerdir. P.A. Davis 1939’da uyanık bir insanın EEG’sinde sese karşı uyarılan yanıtların olduğunu bulmuştur. II. Dünya savaşını takip eden yıllarda elektronik ve bilgisayar alanındaki gelişmelerle birlikte EEG üzerindeki araştırmalar ve gelişmeler artarak devam etmiştir.
Beynin sinirsel faaliyeti sonucunda elde edilen biyolojik işaretlere Elektroensefalogram (EEG) denir. EEG, beyin dalgalarının elektriksel yöntemle izlenmesidir. Beyindeki sinir hücreleri tarafından hem uyanıklık, hem de uyku
halindeyken üretilen elektriksel faaliyet kağıt üzerine beyin dalgaları halinde yazdırılır.
EEG, “Beyin elektrosu” sayesinde, beyin elektriği, basit bir şekilde görülür hale getirilir. EEG cihazı beyin elektriğini alır, kuvvetlendirerek kâğıt üzerine kaydeder. EEG, insan davranışlarını anlama ve sonuç çıkarma için beyindeki işlemlerin temelinde yatanı yansıtma yeteneğine sahip fizyolojik bir sinyaldir.

Beyin normal elektriksel faaliyetini sürdürürken epilepsi gibi pek çok nedenden dolayı aktivitesi bozulur. EEG ile ölçülen beyin dalgalarının değerlendirilmesi ile bu bozukluğun yeri ve şekli hakkında bilgi edinilir.EEG’nin kullanım alanlarına başta nöroloji olmak üzere beyin cerrahisi, pediatri, anestezi ve psikiyatri örnek verilebilir.

PAYLAŞ :

Facebook Twitter İnstagram
0 Yorum Yapıldı "Elektro-ensefalogram Nedir?"

Back To Top