< Sağlıklı Yaşam Önerileri >

Pika Hastalığı Nedir?

Pika hastalığı gıda olmayan maddeleri yeme yemek ya da yemek için özlem duyma şeklinde gelişen bir yeme bozukluğudur.
Pika antik çağlardan beri bilinen, dünya çapında ilkel ya da modern tüm toplumlarda, yaş ve cinsiyet gruplarında görülür. Pika hastalığı sadece insanlarda değil bize en çok benzeyen canlı olan şempanzeler dahil tüm hayvanlarda görülmektedir.
Pika hastalığı insanlarda yenilen maddeye göre değişik isimler alabilir. En çok görülen türleri toprak ya da kil yemeye geofaji, buz yemeye pajofaji, nişasta kökenli maddeleri yeme amlofaji olarak adlandırılır. Bunlardan başka en çok yenilen nesneler sigara, kağıt, saç, boya olarak sıralanmaktadır.

Pikanın görülmesi ile ilgili olarak hamilelik, gelişim engeli, zihinsel engel, psikiyatrik hastalıklar, kötü beslenme, kanda demir ya da diğer mineral düzeyinin düşüklüğü ve otizm görülmektedir. Kültürel şartlar ya da dini inanışlar gıda dışa madde yemenin nedeni olabilmektedir.
Üç yaş ya da daha büyük bir bireyin ardarda bir aydan fazla gıda dışı bir materyali yemesi halinde bir doktora başvurulmalıdır. Davranış sadece bir alışkanlık olabilmekte ancak tedavi için zorluk oluşturmaktadır.
Pikanın tedavisi genellikle türüne bağlıdır. Bir besin maddeseinin eksikliğinden kaynaklanan pikalarda o maddenin takviye edilmesi en basit tedavi yöntemidir. Yenilen madde tedavi gerekliliklerini belirler. Örneğin kurşun içeren maddeler gibi tehlikeli durumlarda ek tedaviler uygulanmaktadır. Psikolojik kökenli pikalarda danışmanlık uygulanmaktadır. Tedavi eğitim, beslenme yönetimi, ilaç tedavisi, psikolojik tedavi ve takviyelerle çeşitlenebilmektedir. Yeme bozukluğu konusunda uzmanlaşmış terapistlerin desteğine ihtiyaç duyulabilmektedir.
Pikanın kişiye verdiği zarar ve etkilerle tedavinin başarısı yenilen / yutulan maddenin türü ve miktarına bağlı olarak değişmektedir. Pika bağırsak ve mide iltihapları, deformasyonlar gibi pek çok ciddi soruna hatta ölüme neden olabilir.

Pika yaşın büyümesi ile azalma eğiliminde olan bir sorundur. Ancak pika geçirmiş kişilerde tekrar pika hastalığı görülmesi olasılığı da daha yüksektir. Yenildiği bilinen yabancı maddeler hastanın mümkün olduğunca uzağında tutulmalıdır. Hastanın uygunsuz yeme davranışı gözlenerek sürekli uyarılması tedaviye yardımcı olmaktadır.
Pika hastaları dengeli ve düzenli beslenmeye yönlendirilmeli, çocuklarda görüldüğünde ebeveynler tarafından sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Aileler özellikle kurşun içerebildiklerinden boya yemeye karşı çok duyarlı olmak zorundadır.

Pika hastalığı çocuklarda yaygın olmasına karşın her yaştan insanda görülür. Yaş ve bölgelere göre yenilen maddeler farklılık gösterebilir. Örnek olarak toprak yeme Amerika kıtasındaki ülkelerde ve kadınlarda daha çok görülür. Pika hastalığının en yaygın nedenleri demir eksikliği ya da çiğneme refleksi olabilmektedir. Kan testi yapılarak demir eksikliği diğer nedenlerden ayrılabilir.

PAYLAŞ :

Facebook Twitter İnstagram
0 Yorum Yapıldı "Pika Hastalığı Nedir?"

Back To Top