< Sağlıklı Yaşam Önerileri >

Perhiz Nedir ?

Hastanın, hastalığa zarar veren şeylerden sakınması demektir. Perhizin tedavide çok önemli yeri vardır.
“Yediği bir yemeği sindirmeden, ikinci kez yemektir” diye cevap verdiği rivayet edilmektedir.
* Nekahet dönemindeki bir hastanın perhiz yapması, hasta iken perhiz yapmasından daha faydalıdır. Çünkü nekahet döneminde kuvveti tam yerinde değil, hazım kuvveti zayıf, hastanın mizacı ve organları bazı şeyleri kabule elverişli olduğundan bu dönemde perhize dikkat etmemek hastayı tekrar kötü bir duruma düşürebilir, bu ise hastalığın ilk başlangıcından daha zor bir durum meydana getirir.


“Hastalık gelmezden önce yapılan perhiz en büyük te­davidir. Hastalık geldikten sonra yapılan perhiz ise, has­talığın artmasına ve yayılmasına engel olur. Perhiz, ya­pan kimsenin, hastalığı için zararlı olan maddelerden az bir miktarda istekli olarak alması pek zararlı değildir.
* Hasta kimse perhiz yapmadıkça ne kadar ilaç kulla­nırsa kullansın, istenilen duruma ulaşılamaz. Perhiz te­davinin başıdır. Aşın perhiz de vücudu tahrip eder ve za­yıflatır. Hatta perhiz, bir bakıma sağhk içinde hastalık gibidir. Alışılan bir şeye devam etmek iyidir, ancak kötü alışkanlıklar bunun dışındadır, onu yavaş yavaş terk et­melidir. Belli gıdalara alışanlar, bunları değiştirmerneii-dir. Çiğ yiyeceklerden ve kokuşmuş meyvelerden sakın­malıdır. Sağlıklı olduğu halde aşın perhiz yapmak ta, hastahk sırasında kanşık ve çok yemek gibi zararlıdır.

Tabiplere göre bir hastanın tedavisi iki şeyle müm­kündür: İlaç ve perhiz. Eğer ikisi birden uygulanabilirse, hasta çabucak iyileşir. Eğer ilaç ve perhiz ikisi birden uy­gulanamıyorsa, perhiz yapmaK daha faydahdır. Çünkü perhiz yapmadan ilaç kullanmanın bir faydası yoktur. Fa­kat ilaç kullanmadan sadece perhiz yapmakla bazan hastalığın iyileştiği vâkidir.

PAYLAŞ :

Facebook Twitter İnstagram
0 Yorum Yapıldı "Perhiz Nedir ?"

Back To Top