< Sağlıklı Yaşam Önerileri >

Mesane Kanseri

Mesane tümörleri en sık görülen tümörlerdendir. Erkeklerde prostat, akciğer ve bağırsak kanserlerinden sonra en sık görülen 4. kanserdir. Kadınlarda tüm kanser çeşitleri içinde 8. sırada görülür.

Mesane kanseri çocukluk dahil her yaşta görülebilir. Bununla birlikte, genellikle orta ve ileri yaşın hastalığıdır. Ortalama teşhis yaşı erkeklerde 69, kadınlarda ise 71 dir. Mesane kanseri gelişimine ve ilerlemesine neden olduğu belirtilen etkenler mesleki kimyasallara maruz kalma, sigara, kahve, ağrı kesici kullanımı ya da yapay tatlandırıcı kullanımı, parazit,bakteri, mantar ve virüs nedenli enfeksiyonlar, mesane taşları ve kemoterapi ilacı kullanımıdır.

Mesane kanserinin en sık görülen belirtisi ağrı varlığı olmadan idrarda kan olmasıdır. Neredeyse hastaların tamamında görülür. İdrar tahlili en basit tanı yöntemidir. İdrarda varlığı olan kan basit testlerle belirlenebilir. Mesanede hassaslık ve tahriş, idrara çıkma sayısının artması, acilen idrar yapma hissi, ağrılı ve zor idrara çıkma kandan sonraki en sık görülen belirtilerdir.

Bu belirtiler idrarda kan görülmesine kadar çok fazla görülmezler. Ortaya çıkışları idrardaki kanın varlığının tespitinden sonradır. Diğer belirtiler kuşak şeklinde ağrı, karnın alt bölgesinde ödem ve bu bölgede şişkinliktir. Hastalığın ilerlemiş dönemlerinde kilo kaybı, karın ağrısı ve kemik ağrısı görülebilir.

PAYLAŞ :

Facebook Twitter İnstagram
0 Yorum Yapıldı "Mesane Kanseri"

Back To Top