< Sağlıklı Yaşam Önerileri >

Kırım-Kongo Kanamalı Ateş Hastalığı

Kırım-Kongo Kanamalı Ateş Hastalığı (Kkka-(Cchf)) Tedavisi İle İlgili Kısa Not

Ülkemizde özellikle yaz aylarında ölümlerle seyreden bu hastalık, ülkemizde ilk defa Prof. Dr. Ayhan KUBAR tarafından 2002 yılında teşhis edilmiştir.

Hoogstraal 1979 yılı mayıs ayında yayınlanan makalesinde, Ülkemizdeki 1100 örnekten 26’sı pozitif olarak belirtmektedir.

Ülkemizde 2002-2010 yılları arasında görülen vakalarda, %5-6 seviyesinde ölüm oranı görülmektedir.

Bir kısım yayınlarda. Dünyada %3-30 ölüm oranına sahip olarak belirtilmektedir. Bu oran, istatistik ilmine aykırıdır.

Bu hastalığın şimdiye kadar belirli bir tedavisinin olmadığı WHO (Dünya Sağlık Teşkilatı) tarafından bildirilmektedir. Klasik tedavi uygulamalarının ve antivirallerin faydalı olacağı belirtilmektedir. İmmunserumun faydalı olabileceği bildirilmiş, ancak henüz gösterilmediği de belirtilmektedir.

Her hasta ölmediğine göre ölüme sebep olan esas nedir? Birinci ve en önemli sebep hastanın kanında bulunan virüs miktarıdır. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki hastanın kanında 1 ml’de 100.000.000’dan fazla virüs bulunması halinde ölüm yakındır. 100.000.000 virüsün altında bulunan miktarlarda ölüm görülmemiştir. Özellikle 500.000.000/ml virüsten sonra ölüm kesindir. Yapılan bir çalışmada, 1.000.000.000/ml virüs miktarına ulaşıp hayatta kalan hasta bulunmamaktadır. Bu kadar yüksek virüs değerlerine çıkıldığı zaman vücutta pek çok değerler olumsuz yönde değişmektedir.

İnsanlar için ölümcül olan bu hastalık hayvanlarda hiçbir belirti göstermeden atlatılmaktadır.

PAYLAŞ :

Facebook Twitter İnstagram
0 Yorum Yapıldı "Kırım-Kongo Kanamalı Ateş Hastalığı"

Back To Top