< Sağlıklı Yaşam Önerileri >

Bebeklerde Kolik ve Gaz Sancısı

Gaz sancısı altta yatan belli başlı bir neden olmadan, genellikle sağlıklı bir bebekte ilk birkaç aylık dönemde görülen şiddetli ve ısrarcı ağlama nöbetleri ile belirginleşen hazımsızlık olarak tanımlanır. Daha çok akşam saatlerinde görülür. Bebek bacaklarını karnına çekip, yumruklarını sıkar. Gaz çıkarır. Tüm ihtiyaçları karşılanan bebek buna rağmen ağlamaya devam eder.

Bebeklerde ağlamak, ihtiyaçları ifade etmek için bir yoldur. Fakat uzamış ve tekrarlayan ağlama nöbetleri, anne ve babanın bütün sallama, kucaklarına alıp sakinleştirme, doyurma çabalarına rağmen yatışmadığı için gaz sancısının, ağlamanın ihtiyaçların belirtisi olmadığı daha çok sindirim sistemi kökenli bir ağrı olduğunu düşündürtmektedir.

Günde 2-3 saat ağlama normal kabul edilirken, gaz sancılı bebekler günde 8-12 saat ağlamaktadırlar. Ağlayarak daha fazla hava yutulmakta ve ağrıya yol açan karın içi hareketler daha da artmaktadır. Şikayetler daha çok günün geç saatlerinde ortaya çıkar.
Gaz sancısı olan bir bebek dizlerini yukarı çeker, yumruklarını sıkar ve hareketliliği artar. Kısa sürelerle nefesini tutar, alnı karışır, gözlerini yumar ya da tamamen açar. Gaz çıkışı olur. Uyku ve beslenme düzeni şiddetli ağlamaların etkisi ile bozulduğundan bebek huzursuzdur.

Acıkmasına karşın bir kaç dakika içinde emmeyi kesebilir, uyanıp aniden ağlamaya başlayabilir. Bebeklerin gaz sancısı yaşadıklarında görülen şikayetler farklıdır ve ailenin tutumu da bebeğin davranışlarını şekillendirebilir.

PAYLAŞ :

Facebook Twitter İnstagram
0 Yorum Yapıldı "Bebeklerde Kolik ve Gaz Sancısı"

Back To Top