< Sağlıklı Yaşam Önerileri >

AFT Nedir?

Aft ya da pamukçuk adı ile bilinen ağız ülserleri çok yaygın bir rahatsızlıktır. Tekrarlayan, yaşam kalitesini bozan bu rahatsızlık çoğunlukla kendiliğinden geçer.
Çocuklarda çok daha fazla görülmesine karşın erişkinlerin de ortak problemidir. Genellikle zararsız ancak hoşlanılmayan bir durumdur. Kendi başlarına çıkıp kaybolabilirler.

Ağız yumuşak dokularında yani yanak, damak arkası, dudak içi, dil ve nadiren de boğazda yerleşirler. Küçüktürler. Kabartılar kırmızı bir çerçevenin içindedir. Daha büyük olan çeşitleri daha nadir görülmesine karşın iyileşmesi uzun zaman alır.

Aft ile mücadelede dişleri ve ağız içini sağlıklı tutmak önemlidir. Dişler düzenli fırçalanmalı ve bakteri öldürücü gargaralar uygulanmalıdır. Şiddetli karıncalanma ve yanma olursa bir hekime başvurulmalı ve onun önerisi ile ilaç kullanımına başlanılmalıdır.
Aftlara neden olan faktörler ağız temizliğine özen göstermemek, virüsler, ağız mantarı, kansızlık, kronik sistemik hastalıklar, uçuk ve beslenme yetersizlikleridir.

Ağız yaralarını tetikleyen yiyecekler ve içeceklerin, özellikle meyve suları, ekşi besinler, patates cipsi, baharatlı yiyecekler, alkol, kafein tüketimi aşırıya kaçmamalıdır. Yiyecek ve içecekler çok sıcakken tüketilmemelidir.

PAYLAŞ :

Facebook Twitter İnstagram
0 Yorum Yapıldı "AFT Nedir?"

Back To Top