Sağlıklı ve uzun yaşam söz konusu olduğunda en çok kullanılan sözcüklerden biri de antioksidandır. Vücudumuzda doğal yaşam işlevlerinin devamını sağlayan biyolojik olaylar esnasında, içinde bulunduğumuz çevre nedeni ile etkilendiğimiz sigara, hava kirliliği, güneş gibi etkenler yüzünden, kullandığımız ilaçlar sonucu oluşan ve hücrelere zarar veren maddelere serbest radikal denmektedir.
Serbest radikalleri etkisiz hale getiren maddeler ise antioksidan olarak adlandırılmaktadır. Antioksidanlar dışarıdan alınabildiği gibi vücut tarafından da üretilirler. Yaşın ilerlemesi ile üretim azalmakta ve kişiye yetmemekte böylece serbest radikal miktarında da artış oluşturmaktadır. Hücrelerin yapısını bozan bu maddeler tümör oluşumu, kalp damar hastalıkları, bağışıklık çöküşleri, eklem ve romatizmal hastalıklara sebep olabilmektedir.
Serbest radikaller DNA yapısına da zarar vermekte ve aşırı hücre ölümlerinin oluşmasını sağlamakta böylece yaşlanmanın hızlanmasına neden olmaktadır.
Sağlıklı yaşamak isteyen herkes özellikle 30 yaşından sonra antioksidanlara ihtiyaç duymaktadır.
Oksidan yani serbest radikal üretimine sebep veren maddeler genellikle beslenme yoluyla alınmaktadır. Oysaki bu şekilde beslenme terkedilerek doğal beslenme seçildiğinde hem serbest radikal oluşumu azalacak hem de antiokidanlar alınarak vücut tarafından kullanılacaktır. Meyve ve sebzelerin erken büyümesi, bol verim alınması gibi gerekçelerle üretim sürecinde kullanılan kimyasallar büyük zararlar vermektedir. Bu şekilde yetiştirilen ürünler antioksidan bakımından zayıftır. Bu nedenle ilaç ve hormon eklenmemiş bitkilerle beslenmek çok önemlidir.
Doğal gıdalara çok fazla rastlayamadığımızdan vücudun ihtiyacı olan antioksidanlar takviyeler şeklinde de alınabilmektedir. Bu amaçla hazırlanmış vitamin ve mineral takviyeleri ve bitkisel ürünler antioksidan amaçlı kullanılabilmektedir.
Vitaminler içinde en etkin antioksidan özelliği olanlar sırası ile C, E ve A vitaminleri, alfa ve beta karotenlerdir. Minerallerde ise selenyum, çinko ve molibden sayılabilmektedir. Üzüm çekirdeği, yeşil çay, kırmızı meyveler (kızılcık, kiraz, çilek vb.) yüksek ölçüde antioksidan içermekte olup, besinlerde bulunan antioksidan seviyelerinin ölçülmesi amacıyla bir ölçeklendirme vardır. ORAC adı verilen bu ölçeklendirme ile besinlerin antioksidan değerleri öğrenilebilmektedir.
0 Yorum Yapıldı "Antioksidan nedir?"