Amerika’da sağlık haberlerini yayınlayan “Human Reproduction” dergisinde geçtiğimiz günlerde dikkat çekici bir çalışma yayınlandı.
Bu yeni çalışmaya göre düzenli yağlı balık yemek kadınlarda doğurganlık kaybının oluşmasını engellemekte. Çok geniş katılımlı yapılan bu çalışmada 70.000 hemşire denek olarak kullanıldı. Daha çok ton balığı, somon gibi omega 3 içeren yağ asidi yüksek balıklardan yiyenlerde doğurganlık kaybının %22 daha az olduğu gözlemlendi.
Aynı araştırmanın bir başka çarpıcı sonucu da günümüzde cipsler, bisküviler, kekler gibi hazır yiyeceklerin çoğunda kullanılan transyağlarla ( kimyasal olarak değiştirilmiş bitkisel yağlar veya kullanıldıktan sorna süzülüp tekrar kullanılmış bitkisel yağlar ) ağırlıklı olarak beslenen kişilerde doğurganlık kaybının yüzde 48 daha fazla görülmesi olarak açıklanmış.
Beslenme alışkanlıkları ile doğurganlık kaybı arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlayan bu araştırma hemşirelerin 12 yıl boyunca düzenli izlenmesi ile elde edilmiş. Araştırmada ortaya çıkan sonuçlardan birisi de çok fazla yağlı bezin yemenin veya az yağlı besin yemenin doğurganlığa bir etkisi olmadığı fakat ne çeşit yağların tercih edildiğinin büyük önemi olduğu şeklinde.
Çalışmanın yapıldığı üslerden biri olan Harvard Medical School’dan Doktor Stacey Missmer transyağların bir çok zararının bilindiğini fakat doğurganlığa bu denli etki ettiğinin daha önceki çalışmalarda açık şekilde görülmediğini vurguladı.
0 Yorum Yapıldı "Yağlı Balık Yiyen Kadınlarda Doğurganlık Özelliği Azalıyor"