Genel anlamıyla stres, insanın istek ve baskılara karşı başa çıkabilme kapasitesini aştığı zaman ortaya çıkan durumdur. Gençler artık stresle erken yaşta tanışıyor. Özellikle sınav dönemi hazırlıklarında stres en öne geçen engel olmaya başlıyor. Gençler stresli dönemde yaygın olarak baş ağrısı, sinir bozukluğ ve mide b ulantısı gibi rahatsızlıklardan şikayet ederler. Bu gibi rahatsızlıklar, gençlerin sınava hazırlanmalarını zorlaştırır. Bu zorluk bir kere hissedildiğinde, stres artar ve bir döngü hali başlar. Stres yok edilemez ancak kontrol edilebilir. Besin takviyeleri, stresin kontrol altına alınmasında çok faydalı olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, stresi kontrol etmek için kullanılan takviyelerin hiç bir yan etkisi olmaması, uyku yapmaması ve zihinsel performansı etkilememesi gerekliliğidir.
Stresin besin takviyeleri ile kontrol edilebilme özelliği kısa zaman önce Fransızlar tarafından bulunmuştur. Hırçınlaşan bebeklerin, anne sütünü içince rahatladığını gözlemleyen araştırmacılar, sütteki rahatlatıcı ve sakinleştirici etkiye sahip biyoaktif peptidleri araştırmaya yöneldiler. Bu araştırmalar sonunda sütteki kazein proteininden anksiyolitik benzeri etkiye sahip bir aktif madde elde etmeyi başardılar.
Bu sayede stresi kontrol etmek için, etkisi klinik olarak ispatlanmış, hiç bir yan etkisi olmayan, uyuşukluk yapmayan, bağımlılık oluşturmayan, günlük aktiviteleri etkilemeyen bir ürün ortaya çıkmış oldu. Bu ürünü kullananlar, zaman içinde kendileri fark etmeden stres yaratabilecek birçok probleme, çok daha kolay ve rahat bir şekilde göğüs gerdiklerini hissetmişlerdir.
Zihin açıklığı için beynin sağlıklı olması gerekir. Beyin, ağırlığına göre vücutta en çok oksijen kullanan organdır. Bu nedenle, öncelikle beyine azami miktarda oksijen sağlamak gerekmektedir. Sınava yoğun bir şekilde hazırlanan gençlerin, çalışmalarına ara vererek temiz, açık havaya çıkmalarında çok yarar vardır.
B12 vitamini ve folik asit, sinerjik olarak oksijen taşıyan sağlıklı alyuvarların yapımında rol oynarlar. B12 vitamini eksikliğinde zihinsel faaliyetlerde düşüklük olduğu bilinen bir gerçektir.
0 Yorum Yapıldı "Sınav Stresi Nasıl Atlatılır ?"