< Sağlıklı Yaşam Önerileri >

Hasta Eden Gıda Türleri

Gıda zehirlenmeleri hayatı tehdit eden ve korkutucu sağlık deneyimleridir. Nadiren görülmelerine rağmen yemek yemenin güvenli olup olmadığını hep düşündürürler. Bazı gıdalar zehirleme potansiyeli yüksek yapıdadır. Bunları bilmek olası riskleri en aza indirmek için gereklidir. Risk taşıyor diye bu besinlerden kaçınmak gerekmez, çünkü bu besinler normal beslenme düzeninde vardır. Önemli olan riskleri bilerek buna göre hazırlama ve tüketim şartlarına uymaktır.

Yeşil yapraklı sebzeler yapı itibari ile en çok hastalık öğesi taşıyan besinlerdir. Marul, taze otlar, ıspanak, lahana, roka, pazı ve benzerleri satın alınmadan önce ve sonra kirli ellerle temas etmiş, pis sularla yıkanmış ya da gübrelerinden tamamen temizlenmemiş olabilir. Hasta olmamak için bu besinler fazla sayıda yıkanmalı, eller de bu oranda temizlendikten sonra kendilerine özel bir kesme tahtasında işlenmelidir.

Kahvaltıların favori yiyeceği yumurta pek çok salgınla bağlantılı olmaktadır. Her yıl 4-5 adet salgına neden olan besin Salmonella adı verilen ve oldukça tehlikeli bir bakteriyi bünyesinde taşıyabilir. Bakteriler yumurta içinde pusuya yatmış olarak beklerler. Yapılması gereken doğru şekilde pişirerek mikropların ölmesini sağlamaktır. Çiğ yumurta tüketilmemeli, içinde yumurtanın çiğ kalarak hazırlandığı yemeklerden kaçınılmalıdır.

Deniz diplerinde yaşayan balıklar, yüzey balıklarına kıyasla çok daha fazla zararlıdır. Bu balıklar deniz dibinde oluşan başta civa ve diğer toksinleri bol miktarda vücutlarında tutar. Baş ağrısı ve karın kramplarına yol açar. Balıkların içerdiği pek çok mikrop pişirme ile giderilememektedir. Balıklar sağlıklı olduğu takdirde hatalı saklanmıyorsa son tüketici tarafından hatalı pişirme teknikleri ile bozulmaz. Balıkları tedarik etme süreci önemlidir ve güvenilen yerlerden balık alınmalıdır.

Kabuklu deniz ürünleri de yapıları gereği zararlı maddeleri kolayca depolarlar. Kirli su ve kabukların filtreleme özelliği nedeni ile bulaşıcı etkenlere açıktır. Az pişmiş ve çiğ servis edilmeleri ishal, mide bulantısı ve kusma ile başlayan sakıncalı hastalıklara neden olabilir.

PAYLAŞ :

Facebook Twitter İnstagram
0 Yorum Yapıldı "Hasta Eden Gıda Türleri"

Back To Top