< Sağlıklı Yaşam Önerileri >

Vitiligo Nedir?

Vitiligo, kozmetik öneme sahip, dış görünüşü oldukça etkileyen, melanositlerin deriden tam olarak açıklanamamış bir şekilde kaybolması nedeniyle oluşan, yamalarla seyreden, doğuştan olmayan, sonradan edinilen bir bozukluktur. Özellikle koyu tenli ırklarda daha belirgindir, hastaların psikolojisinde değişiklikler ve kendini toplumdan soyutlamaya neden olabilir.
Vitiligo için çok sayıda tedavi yöntemi bulunmakta, ancak buna karşın tedavisi en zor olan deri hastalıklarından birisidir. Tedavi yöntemlerinin çoğu, kesin bir iyileşme sağlamamaktadır. Doğumdan kısa bir süre sonra ya da ilerleyen yaşlarda görülmekle birlikte ortalama başlama yaşı 20′dir. Cinsiyetler arasında dağılımda herhangi bir farklılık olmamasına rağmen, dış görünüş ve kozmetik sorunu nedeni ile kadınlar daha çok tedaviye başvurmakta ve bu nedenle kadın hastaların daha çok olduğu görüşü kabul edilmektedir. Oluşumunda genetik faktörlerin büyük etkisi vardır.

Vitiligoda derinin melanositlerinin olmadığı genelgeçer olarak kabul edilirken, hastalar yaşadıkları özel bir olayın başlangıcını tetiklediğini düşünmektedir. Fiziksel hasar, güneş yanığına maruz kalma, duygusal durumda ani değişiklikler, hamilelik gibi olaylarla başlangıç tarihini bağdaştıran çok sayıda hasta olmasına rağmen, bu beyanı doğrulayan herhangi bir kanıt bulunamamıştır.
Kesin oluşum nedenleri bilinmeyen hastalıkta bir çok bilim adamı farklı teoriler ortaya atmış, ancak tartışmalar kesin sonucu ortaya koymamıştır. Bağışıklık sistemi kaynaklı teoride melanositlerin bir hasardan dolayı kendilerini yokettikleri, nörolojik temelli teoride sinir zedelenmesinin buna neden olduğu, genetik teori hastalığın genlerde taşındığı ve ailenin bazı bireylerinde görüldüğünü savunur.
Vitiligoda normal deri üzerinde süt ya da tebeşir beyazı yamalar bulunur. Yamaların sınırları keskin, yuvarlak, oval ya da herhangi bi formu bulunmayan bir şekilde olabilir. Büyüklükleri milimetrik ya da santimetrik olabilir. Açık tenlilerde genellikle çok fazla belirgin olmamakla birlikte özel ışıklarla bronzlaşma sağlandıktan sonra farkedilebilirler. Nadiren yamalı bölgede kaşıntı görülebilir. Yamalar yüz, gövdenin üstü, el üzeri, göz çevresi, burun ve kulak çevresi, meme, penis, anüs, diz ve dirseklerde görülebilir. Yamalı olmayan deride olan bir hasar genellikle bu bölgede de pigment kaybına dolayısıyla yamaların bu bölgede de görülmesine yol açar.
Vitiligo yamaların tipi, şekli, görülme yerleri, sıklığı gibi faktörlere bağlı olarak fokal, uniteral, mukozal, jeneralize, vulgaris, akrofasiyel, mikst, universal gibi çeşitlere ayrılır. Vitiligo hastalarında saçkıran, aşırı saç dökülmesi ve erken beyazlaması gibi deri bazlı başka rahatsızlıklara yakalanma riski yüksektir.

PAYLAŞ :

Facebook Twitter İnstagram
0 Yorum Yapıldı "Vitiligo Nedir?"

Back To Top