< Sağlıklı Yaşam Önerileri >

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Kanserler arasında rahim ağzı kanseri, gerekli ve düzenli tedavi ile önlenebilmekte olan tek kanser türüdür. Bu kanser rahmin ağzında ki anormal derecede hücre çoğalmasıdır. Başlıca sebeplerinden birisi (Human Papilloma Virüsü) HPV'dir.Çoğalan hücreler bir araya gelir, tümor denilen zararlı kitleleri oluştururlar.Bu virüs cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Virüs bulaştığının anlaşılması bir yılı bulabilmektedir.

HPV aşısı, yoğun olarak 9-13 yaş arasındaki kız çocuklarına uygulanmakta olup, 26 yaşına kadar aşı olunabilir. HPV aşısı birçok kişiye rahatlıkla uygulanabilmekte olup, koldan enjekte edilmektedir. HPV aşısını kanser riskinde olan her bayan yaptırmalıdır. Aşı cinsel deneyimi bulunmayan bayanlarda daha etkili olmaktadır. Ancak kadın cinsel ilişki yaşamış olsa dahi HPV aşısı kanseri önleyecektir.

Gebelik sırasında bu aşıyı yaptırmak önerilmiyor ancak doğum yapmış kadınların aşı olmasında bir sakınca görülmüyor.

Erkeklerde ise kanser riski bulunmuyor. Ancak taşıyı riski olan siğiller boy gösterebilmektedir. İsteğe bağlı olarak 8-15 yaş arası erkek çocuklarında uygulanabilmektedir.

Prezervatif tam olarak koruma sağlayamıyor. Çünkü bu virüs sperm yoluyla değil, ten teması ile bulaşmaktadır. Virüse yakalanan kadınların büyük çoğunluğu farkında bile olmadan bu virüsü yenmektedirler. Ancak bu virüs gizlik enfeksiyona yol açmaktadır. Erken tanı her hastalıkta olduğu gibi rahim ağzı kanserindede çok önemlidir.

PAYLAŞ :

Facebook Twitter İnstagram
0 Yorum Yapıldı "Rahim Ağzı Kanseri Nedir?"

Back To Top